Hävikistä herkuksi! Upota sämpylöihin paremmat päivänsä nähneet rahkat ja kaappiin unohtuneet jauho- ja lesepussien loput. Herkulliset sämpylät ovat rahkan vuoksi myös erittäin ruokaisia, täydellinen välipala nälkäisemmällekin joukolle!
* 300 g maustettua rahkaa
(esim. rukiinen pähkinä proteiini-rahka)
* 1 dl maitoa
* 1 dl ruishiutaleita
* 1 dl
kaurahiutaleita
* 0,5 dl ruisjauhoja
* 4-5 dl vehnäjauhoja .
* 1 pss (11 g)
kuivahiivaa
* 1 tl suolaa
*;1 rkl siirappia
* 0,5 dl öljyä
.
(Voiteluun maitoa)
- Lämmitä rahka ja maito
kädenlämpöistä hiukan lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita
joukkoon. Anna seistä liinalla peitettynä n. 5-10min. Kunnes seos alkaa kuplimaan.
- Vaivaa
joukkoon siirappi, suola, öljy, hiutaleet ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa
(koneella) n. 7min. (Käsin 10-12min).
.
- Anna taikinan kohota tunnin verran lämpimässä
paikassa. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota uudestaan 30min.
- Voitele halutessasi maidolla
ja paista 200C uunin keskitasossa 9-16min., riippuen siitä kuinka isoja sämpylöitä teet. Peitä
sämpylät liinalla paiston jälkeen jos haluat pehmen kuoren, rapean kuoren saat kun jätät sämpylät
peittämättä.
-Tarjoile tuoreina voin kera
✔ Voit vaihtaa osan tai
kaikki hiutaleet esim. Leseisiin. Ruisjauhot voi korvata muilla jauhoilla.
✔ Jos käytät
maustamatonta rahkaa, lisää siirappia 0,5rkl ohjeen määrään.
✔ Muokkaa reseptiä oman
kuivakaapin tarjonnan mukaan, esim. Pähkinärouhe olisi sopinut tähän mainiosti.
Tämä sämpyläohje on ruokahävikkiohje. Tutustu muihin vinkkeihin, joiden avulla voit pienentää keittiösi ruokahävikkiä.