Täältä löydät vinkkejä, miten hyödyntää kuivakaapin pussin pohjia tai korvata puuttuva raaka-aine toisella. Tutustu ruokaresepteihin, joiden avulla voit vähentää ruokahävikkiä omassa keittiössä.
Älä heitä kuivahtanutta leipää roskiin tai ennakoi jo ennen kuin leipä kuivahtaa!
✔
Krutongit vaaleasta leivästä: Hyvää oliiviöljyä, reilusti mausteita ja kärsivällisyyttä
paahtamiseen. Paahda leipäkuutiot 175C uunissa, kääntele tarpeen mukaan. Mausta esim. sormisuola,
mustapippuri ja oregano.
Lisää krutonkeja esimerkiksi näihin ruokaresepteihin!
✔ Lanttu-vuohenjuusto-pannu
✔ Ruisleipä lastut
✔
Croissant-kanamunakupit
✔
Munakas!
Älä heitä pannun pohjalle jäänyttä kahvia viemäriin. Kahvia voi hyödyntää monin tavoin:
✔ Kostuta
kakku kahvilla tai mausta sillä suklaakakkutaikina.
✔ Maistuva jääkahvi jäädyttämällä kahvi jääpaloiksi.
✔ Tee jauhelihakastikkeesta täyteläisempi kahvin avulla.
✔ Kahvi sopii myös keittiön ulkopuolella käytettäväksi!
Jäikö juustoa yli kannikan verran vai enemmän? Alla hävikkivinkkejä juuston käyttöön:
✔ Juustoa
voi hyvin pakastaa. Raasta kannikat valmiiksi pieniin pusseihin ja käytä ruoanlaitossa!
✔ Sopii
kastikkeiden ja patojen maustamiseen, kokeile esimerkiksi tätä Possu-Ragu -reseptiä!
Kuivahtaneesta pullasta syntyy pullavanukas tai köyhät ritarit, herkullinen jälkiruoka idea on myös tämä:
- Kuutioi kuivahtanut pulla (2-3 palaa)
- Paista (suht reilussa) voissa rapeaksi, lisää sokeria 1-2
rkl ja anna karamellisoitua. Varo ettei sokeri pala.
- Lisää loraus kermaa, noin 0,5-0,75 dl.
-
Kiehauta kinuskiksi. Kinuskia on tarkoitus muodostua vain sen verran, että peittää pulla kuutiot.
Lopputuloksen paikoitellen rapeita, paikoitellen pehmeän tahmeita herkkupaloja.
- Jos pidät
suolaisesta kinuskin mausta, viimeistele ripauksella sormisuolaa.
- Tarjoa kuumana vaniljajäätelön
kera.
✔
Kinuskiset pullakuutiot Instagramissa
Pussin pohjalle jääneet tortillaletut muuttuvat ihaniksi naposteltaviksi uunissa: leikkaa paloiksi, valuta
päälle hiukan oliiviöljyä, lisää mausteita ja paahda 200C uunissa rapeiksi. Käytä salaatissa krutonkien
tapaan tai dippaile sipsin sijaan! Toisen käyttövinkin löydät alta:
✔
Tortillakanamunakupit
Jäikö riisipuuroa yli? Käy kurkkaamassa nämä herkulliset tavat hävittää ylijäämä! Ylijäänyttä puuroriisiä
taas voi käyttää esimerkiksi
sushiriisin korvaajana katso vinkki täältä!
✔ Riisipuurosta risotoksi,
riisipuurorisotto
✔ Retroklassikko, täytetyt paprikat!
Täytetyt paprikat, riisipuurotäyte.
✔ Puuroriisiä pussin pohjalla? Tee ihanaa lempeän mausteista
Riisi-linssipataa!
✔ Jotain makeampaa?
Riisipuuropannari ahvenanmaan pannaria mukaellen.
Maustamaton jogurtti (kuten muut hapanmaitotuotteet) voi käyttää hyvin vielä parasta ennen päiväyksen
jälkeenkin. Perinteisesti leipätaikinat ovat hyviä hautausmaita niille jogurtin jämille, mitkä eivät enää
maistu sellaisenaan. Kokeile vaikka näitä reseptejä:
✔
Hävikkisämpylät
✔
Rukiinen pataleipä
Saitko joulukorissa kuivattuja hedelmiä pussillisen ja löysit sen taas uudelleen keväällä kuivakaapin
kätköistä? Leivo kakku! Pilko kuivatut hedelmät ja lisää ne taikinan joukkoon, kokeile vaikka tätä
herkullista suklaakakkureseptiä!
✔
Suklainen hedelmäkakku portviinillä
Perunamuusin jämien klassikkovinkki on tietysti perunarieskat. Perunaletut ovat myös ihana vaihtoehto
hävittää muusin loput. Jos haluat kokeilla välillä jotain aivan muuta, voit hakea inspiraatiota vaikka
seuraavista resepteistä! Näissä resepteissä muusilla on iso osa, vaikka sitä ei heti uskoisi:
✔
Gluteeniton suklaakakku
✔
Sienigalette
✔
Pitsapiirakka
(tähän saat käytettyä myös pakastimeen unohtuneet voitaikinalevyt! Löydät linkin takaa IG-julkaisun ja
step-by-step ohjeet Kaviaarista arkeen instagramin kohokohdista, tämä on simppeli ja herkullinen!)