Rukiinen pataleipä

Rukiinen pataleipä

Yön yli kohotettava pataleipä ei tarvitse vaivaamista! Ihana rukiin maku korostuu kaljamaltailla ja ruisleivän happamuutta leipään tuo jogurtti. Tämä leipä on niin helppo ja maukas, että sitä tulee varmasti tehtyä usein, mikä olisikaan parempaa kuin uunituore leipä!

Ruoan yhteenlaskettu valmistusaika

Valmistusaika

60min + kohotus yön yli

Annoksien määrä

Annoksien määrä

4-6 annosta

Hyvä huomioida

Hyvä huomioida

-

1,25 dl maustamatonta jogurttia, huoneenlämpöistä⁣
3-3,5 dl vettä, huoneenlämpöistä⁣
1 dl kaljamallasta⁣
1 dl ruisjauhoja⁣
1 dl ruishiutaleita⁣
5 dl vehnäjauhoja⁣
1,5 tl kuivahiivaa ⁣
1-2 tl suolaa

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.

Lisää jogurtti ja vesi, lisää ensin vain 2/3 vedestä. Sekoita nopeasti taikinaksi esimerkiksi puulusikan avulla.

Taikinan kuuluu olla tahmeaa, lisää loppu vesi tarvittaessa. Peitä taikina kelmulla ja liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä n. 12h.⁣

Kumoa kohonnut taikinan jauhotetulle pöydälle ja muotoile nopeasti pyöreäksi leiväksi. Anna levätä n. 30min. Liinan alla.

Kuumenna uuni ja siellä (valurauta)pata, 225C. Nosta leipä kuumaan pataan ja laita kansi kiinni, paista 225C uunissa 30min.

Ota kansi pois ja jatka paistoa 15min. Tarjoa leipä tuoreena ja tietysti voin kanssa

- Voit korvata jogurtin piimällä.