Kanaliemi | Ruokaohje | Kaviaarista arkeen.

Kanaliemi

Liemin tekeminen alusta asti on vaivan arvoista! Tähän liemeen et tarvitse paljon aineksia, makua tuo perinteisen porkkanan ja sipulin lisäksi reilu määrä valkosipulia ja kokonainen kana (tai broileri). Kanan lihat voit riipiä keittämisen jälkeen keittoon (kokeile esimerkiksi tätä täyteläistä kana-chowderia!) tai käyttää ne muuten ruoanlaitossa. Liemen ja lihat voi myös hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kermaisia keittoja varten en vaivaudu kirkastamaan lientä, mutta löydät reseptistä vinkit myös sitä varten!

Ruoan yhteenlaskettu valmistusaika

Valmistusaika

2 h (tai 24 h jos kirkastat liemen)

Annoksien määrä

Annoksien määrä

Useita

Hyvä huomioida

Hyvä huomioida

Maidoton, gluteeniton

1 kokonainen kana tai broileri (sulata pakastettu tuote hitaasti jääkaapissa)
2 Porkkanaa kuorittuna ja ronskisti paloiteltuna
2 (kelta)sipulia, poista vain uloimmat kuoret ja lohko ronskisti
4-6 valkosipulinkynttä kuorittuna
3-4 laakerinlehteä
6-8 kokonaista mustapippuria
5-6 kokonaista valkopippuria
Vettä, oliiviöljyä

Ota kana/broileri huoneenlämpöön hetki ennen aloittamista, huuhtele se hyvin kylmällä vedellä.

Laita 5 litran kattilaan loraus öljyä, nosta liedelle ja kuullota siinä kasviksia (voit halutessasi hiukan painaa valkosipulinkynsiä rikki veitsen lappeella). LIsää mukaan kuivamausteet ja kana. Kaada päälle kymää vettä sen verran, että saat kanan peittoon (viiden litran kattila saa tulla melkein täyteen, tämä määrä aineksia riittää hyvin tekemään siihen määrään maukkaan liemen).

Kuumenna kiehuvaksi ja kerää siivilän tai kauhan avula pinnalle kertyvä vaahto pois. Kerää vaahtoa aina välillä koko keittämisen ajan, alussa saa olla useammin siivoamassa liemen pintaa (varo kuitenkin ettet kerää vaahdon mukana makua antavia mausteita).

Keitä lientä hiljalleen ilman kantta noin tunnin ajan (maista lientä ja kokeile kanan kypsyyttä, sen pitäisi olla helposti luista irtoavaa).

Nosta kana pois liemestä jäähtymään. Kaada keitto ensin tavallisen siivilän läpi, jotta saat kasvikset ja mausteet siitä pois. Tämän jälkeen voit valuttaa sen halutessasi vielä kankaan läpi, jos haluat tässä vaiheessa jo kirkkaampaa lientä.

Anna liemen jäähtyä ja kerää pinnalle kertynyt rasva pois lusikalla.

Liemen pohjalle  painuu tässä vaiheessa myös sakka (eli jos et ole valuttanut lientä kankaan läpi, saat nyt suurimman osan sameudesta pois: kaada liemi toiseen astiaan, mutta lopeta kaataminen ennen kuin pohjalle painunut sakka siirtyy astiasta toiseen.

Arkena ja kermaisia keittoja varten teen vain tämän, eli kuorin jäähtyneestä liemestä rasvan lusikalla pinnalta ja poistan sakan kaatamalla liemen toiseen astiaan). Kirkasta lientä varten jäähdytä lientä jääkaapissa seuraavaan päivään, kuori kaikki pinnalle jähmettynyt rasva pois ja kaada liemi vielä kerran kankaan läpi.

Mausta liemi suolalla halutessasi.

Putsaa jäähtyneestä kanasta lihat (poista nahka, luut rustot ja muu syötäväksi kelpaamaton). Käytä lihat samantien esimerkiksi keittoon tai kastikkeeseen tai pakasta myöhempää käyttöä varten.

✔ Voit lisätä keittoon makua lisäämällä juuresten määrää tai käyttämällä erilaisia kuivayrttejä. Erityisesti jos haluat vähemmän valkosipulista lientä, lisäisin makua antamaan muita juureksia ja kasviksia (esimerkiksi palsternakka, purjo). Liemeen sopii makua antamaan myös ne ei enää niin napakat kasvikset, herkullinen tapa vähentää ruokahävikkiä!
✔ Jos liemen tekee pelkistä kananluista, tarvitsen niitä vähintään kahden kanan verran ja silloin myös ne kannattaa paahtaa kasvisten kanssa kattilassa ennen veden lisäämistä.
✔ Tätä lientä voi käyttää sellaisenaan tämän kana-chowderin tekemiseen, ylijäävän liemen voi pakastaa.