Uppomunat.
Ehdottomasti lempitapojani valmistaa (ja syödä!) kanamunia. Tämä herkku ei missään nimessä ole pelkkä
aamiaisruoka, vaan maistuu ihan kaikkina vuorokauden aikoina.
Kelmun avulla valmistettaessa
uppomuniin saa mukaan jo valmistusvaiheessa täytteet makua antamaan ja munien valmistus onnistuu helposti
isommallekin porukalle!
Tämä ohje on tehty alunperin osana kaupallista
yhteistyötä Fredman Groupin kanssa.
- 6 Kanamunaa
- 1/2
punainen chili
- 1/2 paprika (punainen tai keltainen)
- 1/2 ruukkua basilikaa
-
mustapippuri, suola
(- oliiviöljy)
Tarjoiluun esimerkiksi paahdettua leipää, pekonia
(huom. ei enää kasvisruoka tämän jälkeen), salaattia, tomaattia
- Putsaa paprikasta ja chilistä
siemenet, leikkaa pieneksi kuutioksi. Hienonna basilikan lehtiä kevyesti veitsellä.
- Ota
kelmusta juomalasia tai kahvikuppia isompia paloja.
- Vuoraa kelmulla juomalasi sisältä, kelmua
saa jäädä reilut liepeet lasin ulkopuolelle.
- Laita pohjalle maun mukaan hienonnettua
basilikaa, paprikaa ja chiliä.
- Rouhaise päälle mustapippuria myllystä. (Voit myös valuttaa
mukaan pienen tilkan oliiviöljyä makua antamaan).
- Riko ainesten päälle kanamuna, varo
ettei keltuainen mene rikki (voit halutessasi rikkoa munan ensin toiseen astiaan ja kaataa siitä
kelmun päälle).
- Nosta kelmun liepeet laidoilta yhteen ja solmi niistä tiukka solmu tai sulje
muodostunut pussukka kumilenkin avulla tiiviisti kiinni. Tee kaikki nyytit samalla
tavalla.
- Laske nyytit varovasti hiljalleen poreilevaan veteen ja anna kypsyä noin 5
minuuttia, kunnes valkuainen on kypsää ja keltuainen jää vielä juoksevaksi.
(Varaa iso kattila,
jos teet nyytit kerralla, jotta vesi ei jäähdy liikaa).
- Nosta nyytit esim. reikäkauhan avulla
pois vedestä, avaa varovasti saksien avulla ja nosta paahdettujen ja täytettyjen leipien päälle.
Viimeistele sormisuolalla ja halutessasi oliiviöljyllä.
- Suuremmalle
porukalle tehdessä voit valmistaa nyytit keittämistä vaille valmiiksi 1-2h ennen
tarjoilua.
- Jos nyytit ehtivät jäähtymään ennen avaamista/tarjoilua, voit
lämmittää ne varovasti kuumassa vedessä ennen avaamista (varo ylikypsymistä).