Aromaattinen kookospohjainen liemi jonka lämpö tulee inkivääristä ja vihreästä chilistä, mukana raikas lime ja kaffirlime. Tarjoilussa ehdoton on riisinuudelit (itse suosin leveitä nuudeleita), mutta proteiinia voi vaihdella oman maun mukaan! Tämä liemi on täydellinen lounas tai pienempinä annoksina myös alkupalana ennen tuhdimpaa pääruokaa.
- 2-3 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
- 1 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
- 5 cm pala sitruunaruohoa
hienonnettuna tai 1 rkl kuivattua
- 1 vihreä chili ohuesti viipaloituna
(- öljyä)
- 2-3
ohutta palaa kuivattua galangalia (voi jättää pois tai korvata lisäämällä hiukan inkiväärin
määrää)
- 4-5 kuivattua kaffirlimenlehteä
- 1 tlk kookosmaitoa (400ml)
- 0,8-1l
vettä
- 1/2 ruukkua korianteria, varret erikseen hienonnettuna
- 1/2 lime (säästä toinen
puoli tarjoiluun)
- 1 rkl kalakastiketta
- Soijakastiketta maun mukaan
Tarjoiluun
leveitä riisinuudeleita ja rapuja (voi korvata muulla proteiinilla), tuoretta limeä,
soijakastiketta
- Kuullota inkivääriä, valkosipulia
ja chiliä pienessä määrässä öljyä kattilan pohjalla muutama minuutti kunnes ainekset muuttuvat
tuoksuviksi (jos käytät tuoretta sitruunaruohoa, lisää se myös tässä vaiheessa). Älä
ruskista.
- Lisää mukaan kuivatut mausteet (kaffirlime, galangal, sitruunaruoho) ja anna hetki
lämmetä muiden ainesten mukana. Lisää hienonnetut korianterin varret.
- Lisää vesi,
kookosmaito, puolikas lime sellaisenaan (hyvin pesty) ja kalakastike. Kuumenna kiehuvaksi ja anna
hautua ilman kantta hiljalleen kiehuen noin puoli tuntia.
- Lopuksi lisää korianterin lehdet,
purista mukana olleesta limestä mehu liemeen (tämän jälkeen ei kannata enää kiehauttaa, jotta
kookosmaito ei leikkaa) ja mausta halutessasi tässä vaiheessa soijakastikkeella.
- Tarjoa
kuuma liemi: Nosta kulhoon kypsiä riisinuudeleita ja sulatettuja rapuja, kauho päälle kuumaa
lientä ja tarjoile soijakastikkeen ja tuoreen limen kera.
- Voit veden sijaan käyttää proteiiniin sopivaa lientä (kalan, rapujen kanssa kalaliemi, jos lisäät kypsää kanaa annoksiin, kanaliemi jne.).
- Sopiva muita proteiineja: kypsä kana, paistettu tofu, kypsä kala (hauduta kala kypsäksi liemessä!)
- Vaihtamalla kalakastikkeen vegaaniseen, saat liemestä vegaanisen!
- Liemi riittää noin 150 g - 200 g leveitä riisinuudeleita.
-Määrien suhteen ei tarvitse olla turhan tarkka, voit tehdä tästä liemestä omaan makuun sopivan vaikka lisäämällä chilin määrää.
- Kauniin valkoisen liemen saat kun annat syöjien lisätä soijakastikkeen vasta omaan annokseensa, näin jokainen saa myös säädettyä suolaisuuden omaan suuhun sopivaksi.