Isoäidin
jalanjäljissä, säännöstelyajan täytekakku!
Olen onnekas ja kannan mukanani aarteina isoäidin
vanhoja reseptikirjoja. Käsinkirjoitettuja ohjeita, lehtileikkeitä ja muita muistopapereita on tallessa
useita.
Tämä ohje on 1940-luvun alusta, ajalta jolloin Suomessa oli voimassa
elintarvikkeiden säännöstely. Ohjeessa ei käytetä kananmunaa, eikä sokeria. Sokeri on korvattu siirapilla,
jonka tekemiseen oli oma ohjeensa (sitä keitettiin vedestä, perunajauhoista ja ohramaltaista). Itse en
lähtenyt omaa siirappia keittämään, vaan käytin sen tilalla vaaleaa siirappia.
Tämä ohje yllätti itseni,
koska lopputuloksena oli karamellimaisen maukas yhdistelmä siirappia ja piimää, täydellinen pohja
kaapistani löytyneille täytteille, lemon curdille ja pehmeäksi vaahdotetulle kermalle.
Alla
olevaan ohjeeseen olen muuttanut määrät ja aineet nykyaikaan
- 2,5 dl piimää
- 1,25
dl vaaleaa siirappia
- 3,75 dl vehnäjauhoja
- 2 tl ruokasoodaa
- 60 g voita
sulatettuna
- Oman maun mukaan täytteet, minun suositukseni: Kermavaahto ja lemoncurd
Sekoita piimä ja
ruokasooda käsin vatkaten. Lisää siirappi, sekoita. Lisää jauhot samalla vispilällä sekoittaen
ja loppuvaiheessa lisää myös mukaan sula voi. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä liikaa
vatkaamista.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan, 16-20cm
(riippuen siitä, miten korkean kakun haluat). Paista 175C uunin alatasolla kunnes kypsää. Peitä
pinta leivinpaperilla kun se alkaa tummumaan.
- Anna jäähtyä hetki vuoassa, irrota ja
jäähdytä kokonaan ennen halkaisemista. Täytä haluamillasi täytteillä, oma suositus: lemoncurd +
kermavaahto.
- Viimeistele tomusokerilla.
- Jos kakkupohja vaikuttaa kuivalta, voit kostuttaa sitä esimerkiksi maidolla tai mehulla.
Kaviaarista arkeen -Instagram sivulta kuvakarusellista löydät isoäidin alkuperäisen
ohjeen.