Herkulliset Challah-leipäkierteet | Ruokaohje | Kaviaarista arkeen.

Herkulliset Challah-leipäkierteet

Herkulliset Challah-leivästä inspiraationsa saaneet sämpuläkierteet täytetään juuston ja yrttien sekoituksella.
Challah-leivän tavoin taikina rikastetaan kananmunalla ja öljyllä, sen annetaan kohota pitkään ja lopputuloksena on pehmeääkin pehmeämmät sämpyläkierteet (jotka muuten valmistuvat näppärästi muffinivuoassa!).
Voit leipoa myös yhden leivän sämpylöiden sijaan, vinkeistä löydät linkit vaihevideoon!

Ruoan yhteenlaskettu valmistusaika

Valmistusaika

60 min + kohotukseen kuluva aika 4,5h

Annoksien määrä

Annoksien määrä

10-12 kpl

Hyvä huomioida

Hyvä huomioida

-

1 pss kuivahiivaa (7 g)⁣
●  1,75 dl lämmintä vettä⁣
● 1 dl sokeria ⁣
● 1 muna⁣
● 3 keltuaista⁣
● 0,5 dl öljyä⁣
● 7-9 dl vehnäjauhoja ⁣
● 1 tl suolaa ⁣

Täyte:
● 100 g maustamatonta tuorejuustoa ⁣
● 100 g voimakasta juustoraastetta⁣
● Tuoreita yrttejä hienonnettuna ⁣

Voiteluun kananmuna+ tilkka vettä⁣

Sekoita kuivahiiva, vesi ja pieni määrä sokerista (n. 0,25 dl). Peitä liinalla ja anna seistä 5-10 min. Kunnes seos kuplii. ⁣

○ Lisää seokseen joukkoon loput sokerista, kananmuna ja keltuaiset sekä öljy. Sekoita ja lisää jauhot vaivaten taikinaan, älä lisää kaikkea kerralla (saatat pärjätä pienemmällä määrällä ja riski kuivasta taikinasta on pienempi). Lisää jauhojen mukana myös suola. Vaivaa taikinaa koneella n. 10 min. (Käsin aikaa menee hiukan kauemmin). ⁣

○ Taikina on valmista kun se irtoaa hyvin kulhosta, mutta on edelleen hiukan tahmeaa pinnalta. Siirrä taikina puhtaaseen öljyttyyn kulhoon ja anna kohota huoneenlämmössä 3 h.⁣

○ Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja kaulitse se levyksi. Voitele levy tuorejuustolla ja levitä päälle juustoraaste ja yrtit.

○ Taita levy pitkältä sivulta puoleen väliin asti ja taita toinen puoli toisen päälle. Leikkaa taiteltu taikina 10-12 palaan, leikkaa nämä palat keskeltä halki niin että palat jäävät toisistaan kiinni päästä. Kiepauta syntyneet nauhat toistensa ympäri ja käännä syntynyt punos "palloksi".

○ Nosta kierresämpylä voidellun muffinipellin koloon (taitokset alaspäin) ja tee loput sämpylät samalla tavalla. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä tunnin ajan.

○ Voitele kierresämpylät kananmuna-vesi seoksella. Paista  175 C uunissa kunnes kypsää (aika riippuu jonkin verran vuoasta ja sämpylöiden koosta) 25-35 min. ⁣

⁣○ Anna jäähtyä hetki ennen vuoasta poistamista.