Hävikkisämpylät | Ruokaohje | Kaviaarista arkeen.

Hävikkisämpylät

Hävikistä herkuksi! Upota sämpylöihin paremmat päivänsä nähneet rahkat ja kaappiin unohtuneet jauho- ja lesepussien loput. Herkulliset sämpylät ovat rahkan vuoksi myös erittäin ruokaisia, täydellinen välipala nälkäisemmällekin joukolle!

Ruoan yhteenlaskettu valmistusaika

Valmistusaika

2h

Annoksien määrä

Annoksien määrä

4-6 annosta

Hyvä huomioida

Hyvä huomioida

kasvisruoka

* 300 g  maustettua rahkaa (esim. rukiinen pähkinä proteiini-rahka)
* 1 dl maitoa
* 1 dl ruishiutaleita
* 1 dl kaurahiutaleita
* 0,5 dl ruisjauhoja
* 4-5 dl vehnäjauhoja .
* 1 pss (11 g) kuivahiivaa
* 1 tl suolaa
*;1 rkl siirappia
* 0,5 dl öljyä
.
(Voiteluun maitoa)

- Lämmitä rahka ja maito kädenlämpöistä hiukan lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita joukkoon. Anna seistä liinalla peitettynä n. 5-10min. Kunnes seos alkaa kuplimaan.

- Vaivaa joukkoon siirappi, suola, öljy, hiutaleet ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa (koneella) n. 7min. (Käsin 10-12min).
.
- Anna taikinan kohota tunnin verran lämpimässä paikassa. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota uudestaan 30min.

- Voitele halutessasi maidolla ja paista 200C uunin keskitasossa 9-16min., riippuen siitä kuinka isoja sämpylöitä teet. Peitä sämpylät liinalla paiston jälkeen jos haluat pehmen kuoren, rapean kuoren saat kun jätät sämpylät peittämättä.

-Tarjoile tuoreina voin kera

✔ Voit vaihtaa osan tai kaikki hiutaleet esim. Leseisiin. Ruisjauhot voi korvata muilla jauhoilla.
✔ Jos käytät maustamatonta rahkaa, lisää siirappia 0,5rkl ohjeen määrään.
✔ Muokkaa reseptiä oman kuivakaapin tarjonnan mukaan, esim. Pähkinärouhe olisi sopinut tähän mainiosti.